Uau! Ací teniu la crònica que han fet els lectors i lectores de les universitats europees de la nostra visita a les seues respectives ciutats. Encara no ens hem aclimatat del tot i ja us trobem a faltar! Gràcies especialment a l’Anna Subarroca per haver recapitulat tota la informació i per la feina invertida en la coordinació d’una supergira com la de #senseequipatge2013!

Aquest any, la primavera valenciana ha arribat fins a algunes universitats europees. Malgrat que l’esperit mediterrani ha captivat els nostres estudiants i el públic en general, la pluja i el fred han estat els eterns companys de viatge del cantautor torrentí Pau Alabajos i Josep Perelló, el fotògraf que l’ha acompanyat durant tota la gira. Durant 25 dies han descarregat moltes vegades l’equipatge.

En la majoria d’ocasions, en el context de la conferència-concert “L’herència de la Nova Cançó”, el públic ha pogut gaudir de les versions d’himnes mítics de la nostra història recent acompanyades d’explicacions i reflexions del mateix Pau, així com també de les cançons dels últims discs d’Alabajos. Podeu veure la crònica personal d’aquesta experiència a www.paualabajos.cat

9 de maig: Università Degli Studi Di Torino (Itàlia): En Pau i en Xepo van arribar a Torí directament des de València i amb Estellés sota el braç: els estudiants piemontesos havien dedicat una part del curs a la traducció d’alguns poemes de l’escriptor valencià, a qui havia estat dedicat l’any 2012. El cantautor va recitar-ne alguns i seguidament va tindre «el plaer d’escoltar en viu» coses com: «Non c’erano a Valenzia due amanti come noi, / perché di amanti, come noi, / ne sono nati ben pochi». Ja a la vesprada, i amb vint-i-cinc persones entre alumnes i públic de fora del món universitari, en Pau va fer un concert-xerrada sobre allò que ell ha heretat de la Nova Cançó. Una activitat que va agradar als estudiants i al públic, la primera d’aquest caire que s’ha realitzat a Torí. (Jon Landa)

10 de maig: Università Ca’ Foscari Di Venezia (Itàlia): La xerrada “L’herència de la Nova Cançó”, introduït pels docents Patrizio Rigobon i Albert Morales, va ser la cloenda oficial dels estudis de llengua i literatura catalanes de l’any acadèmic 2012-2013. Cal destacar, sobretot, la versió italiana de “Els amants” de Vicent Andrés Estellés que l’estudiant Sara Antoniazzi va recitar després que Alabajos la cantés en valencià- Un cop acabada la xerrada, els estudiants van acompanyar per Venècia Pau Alabajos i Josep Perelló, per descobrir-los alguns dels racons més amagats de la Sereníssima i l’aperitiu típic de la regió: l’spritz. (Albert Morales)

13 de maig: Eberhard-Karls Universität Tübingen (Alemanya) : Primera parada a Alemanya. En Pau arriba des de Salzburg, amb ganes de continuar la gira i de conquerir el públic alemany. Alguns estudiants encara recorden la seva actuació a l’Epplehaus ara fa quatre anys i tenen ganes de repetir l’experiència. D’altres l’han descobert en les setmanes anteriors al concert, escoltant i analitzant cançons seves a classe. Per facilitar la comprensió, en Pau fa una petita presentació de les cançons en alemany, que a partir d’ara serà la llengua habitual de presentació de la conferència. El públic respon molt bé i amb els bisos que li demanen s’acaba el repertori. Després encara hi ha ocasió de parlar amb el cantautor, de demanar-li detalls sobre les seves cançons i de fer signar els discos que ha portat. (Cornèlia Eisner)

15 de maig: Universität Mannheim (Alemanya): A la universitat de Mannheim fa dies que els estudiants i treballadors de la universitat esperen el Pau amb candeletes. És la primera vegada que s’organitza un acte d’aquestes característiques al Seminari de Romanística i tothom està molt emocionat. El dia abans el Pau es troba amb els músics per fer assaig amb el quartet de corda, composat per tres valencians i una japonesa, dos residents a Lieja i dos a Mannheim. Una primícia i una interesant fusió. El concert-conferència en una sala del castell barroc que acull la universitat de Mannheim va ser tot un èxit, unes 120 persones van acabar l’acte cantant ben fort “L’estaca”. Després va haver-hi temps per entrevistes, signatures de discs, sortejos, copes de vi de València i felicitacions. La música del Pau s’ha convertit en banda sonora del Seminari. (Anna Subarroca)

17 i 18 de maig: Universität zu Köln (Alemanya): L’acte a la universitat va tenir una bona acollida, no només per part dels estudiants de català sinó que també hi havia alguns professors i treballadors de la universitat, a més d’assistents provinents dels Països Catalans i gent propera al Centre Cultural Català de Colònia. Després de l’acte, el cantautor torrentí i una bona part dels assistents van intercanviar impressions més informalment en una petita cafeteria prop de la universitat. El dia següent, el dissabte 18 de maig al vespre, en Pau va actuar juntament amb tres artistes més en una sala de concerts plena de gom a gom per un públic molt divers, entre el qual hi destacaven els assistents de parla catalana. (Anna Guerra)

21 de maig: Freie Universität Berlin (Alemanya): Pau Alabajos va oferir la xerrada a la Freie Universität de Berlín davant d’un públic que aplegava tant joves estudiants d’aquesta universitat com de la Humboldt Universität, algunes autoritats com la Delegada de la Generalitat a Alemanya i el Delegat de l’Institut Ramon Llull a Berlín i fins i tot una testimoni de les primeres actuacions clandestines de Raimon a Barcelona. Un cop acabada la xerrada, alguns es van atrevir a explicar a Alabajos quina era la seva cançó preferida i a fer-li algunes preguntes sobre el rerefons de les cançons. Al vespre, molts estudiants van assistir al concert que el cantautor va oferir a The Zone, un soterrani molt berlinès que es va omplir a vessar amb més d’una cinquantena d’assistents. Pau Alabajos va ser tan aclamat del públic que l’actuació es va allargar una bona estona amb bisos i peticions. (Montse Domingo)

22 de maig: Universität Leipzig (Alemanya): El dia ha començat ben gris i plujós. Missatge del Pau des de l’autopista, camí de Leipzig: “estem aturats des de fa molta estona, això no es mou”. Obres a l’autopista i un accident: més de 9 km d’embús en augment. Decidim traslladar la xerrada-concert a les 19:00h del vespre. D’on treuen aquesta força imparable en Pau i en Xepo? Un viatge que normalment dura 2 hores en cotxe ha acabat durant-ne gairebé 5. Arriben somrients, contents i amb moltes ganes de trobar-se amb els alumnes. Alguns valencians entre el públic. A una xicota valenciana asseguda darrere meu se li escapen algunes llàgrimes quan en Pau interpreta Montllor-Estellés i altres cançons. Molts alumnes emocionats i contents. Discos, autògrafs i un a reveure que esperem que no trigui molt. (Òscar Bernaus)

23 de maig: Johann Wolfgang Goethe-Universität (Alemanya): El dia 15 de maig el cantautor valencià s’havia desplaçat fins a la ciutat dels gratacels per oferir un breu recital als alumnes de català de la Goethe-Universität de Frankfurt am Main unes hores abans d’oferir el seu exitós concert al Schloss de Mannheim. La visita de l’artista valencià va comptar amb la presència del Prof. Til Stegmann. Pau Alabajos va aprofitar l’ocasió per enregistrar-lo recitant la traducció alemanya del “Poema XLVI” de la Pell de Brau. Una setmana més tard, l’artista valencià va tornar a Frankfurt. Aquest cop per oferir un concert a la seu de l’Instituto Cervantes. Va ser un concert un xic deslluït, ja que a causa del mal temps que les darreres setmanes ha afectat la major part del país, no hi va assistir un gran nombre de persones. Tot i així, gairebé una trentena de persones van escoltar les explicacions en alemany que va fer en Pau Alabajos de cada una de les cançons interpretades. (Montserrat Ruiz)

24 de maig: Universität Konstanz (Alemanya): Amb una cinquantena d’alumnes de les assignatures de llengua catalana, cultura catalana, literatura espanyola i catalana al segle XIX, i llengües i cultures minoritzades de l’estat espanyol, el cantautor ha ofert un recital d’una hora i mitja entre cançons i explicacions històriques i socioculturals de cada peça. Una primera part amb versions, i una segona part amb cançons pròpies dels seus últims àlbums han sorprès i entusiasmat el públic, que en acabar l’acte han volgut parlar amb l’artista i obtenir el seu disc signat. (Francina Massana)

27 de maig: Université De Provence Aix-Marseille I (França): En Pau va oferir a l’amfiteatre Guyon, de la Universitat d’Ais-Marsella, el darrer concert en seu universitària de la gira #senseequipatge2013. El concert-recital es va allargassar durant més de dues hores. El públic va poder seguir amb atenció les intervencions del cantant, gràcies al fet que un professor de la universitat traduïa de manera simultània les paraules del convidat. El recital es va cloure amb el torn de preguntes del públic, que es va mostrar molt participatiu i no va dubtar ni un moment a establir un diàleg amè amb el cantant. Les qüestions se centraren en el contingut de les lletres, la situació actual del País Valencià i l’ofici de cantant. Abans de davallar de l’escenari, Alabajos va rebre l’aplaudiment càlid i sincer del públic provençal. (Marc Colell)

Xarxa Llull

Xarxa Llull

Xarxa Llull